onsdag 27 januari 2010

Första mötet med Made Wijaya.



Det är lite nervöst när vi ringer honom, men får inget svar och lämnar ett meddelande. Tio minuter senare ringer han upp och bjuder in oss till Taman Bebek på ceremoni och lunch. När vi hoppar ut ur taxin möts vi av män och kvinnor som trummar och stojar runt med olika offergåvor. Made sticker ut huvudet ur folksamlingen och skriker ”Oh the swedish girl!” Vi blir bjudna på dryck och mat som är sjukt stark. Mr Wijaya är lång och rödhårig med balinesiska kläder, dvs. en sarong och något turbanliknande på huvudet. Han är i 60-års åldern och verkar ha en del av de egenskaper man ofta hittar hos 40-talist män, dvs. lite sexistiska skämt och ett ganska stort ego… Men han ger ändå ett sympatiskt intryck och är mycket generös.
När Made väl satt sig till bords, efter att ha deltagit i ceremonin och fått ris i pannan och på kinderna, pratar vi lite om situationen i landscapingbranschen på Bali. Han säger att balineserna inte är några duktiga trädgårdsdesigners men oerhört skickliga trädgårdsmästare. Han säger att dom inte tänker i hela koncept utan designar i kvadratmetrar, och på frågan om kvinnliga designers säger han att några sådana inte finns på Bali men i andra delar av Asien. Han pratar om lite andra designers och lovar att introducera oss till några. Överhuvudtaget verkar han väldigt intresserad av våra aktiviteter och säger att vi gärna får hyra ett av husen på Taman Bebek. Han avlägsnar sig sedan för att se på tennis, efter att ha bokat in ett möte med oss på tisdag, han har tydligen vart tennistränare i ett tidigare liv.
Vi visas runt i trädgården runt villorna av en av hans assistenter(han verkar överhuvudtaget ha en del assistenter, en för cigaretten, en för bilen, en för telefonen etc.). Det är verkligen fantastiskt vackert, nästan svårt att ta in. Utsikten från vår blivande veranda är gröna risfält i en dal och vulkaner i bakgrunden. Och den fantastiska poolen kommer det snart en bild på…
Efter avslutad rundtur i parken tog vi oss tillbaka in till Ubud och unnande oss en massage på ett av de lokala spa-ställena.
Framöver har vi bokat in några möten med spännande arkitekter och planerar en fältstudie av de lokala spabehandlingarna.
Vi har det bra!

6 kommentarer:

  1. Hej öfolk!
    Vad roligt det var att få läsa ert första inlägg ifrån Bali! Det låter som om Made är lite av ett gubbslem, men maten och utsikten låter god, respektive mycket fin.

    Själv har jag påbörjat läsandet av en ansenlig mängd litteratur och imorgon var min tanke att åka till en kyrkogård för att mäta upp och ta foton. Det verkar vara en utmaning med tanke på att det har fallit ungefär 3 cm snö och det fortsätter att snöa allt jämnt. Det är med spänning jag fortsätter att följa ert arbete med intervjuer, platsbesök, förhoppningsvis någon apa och kanske något spabesök. Sköt om er och jag hoppas att ni får en fortsatt skön tid!

    Kram Kattis

    SvaraRadera
  2. Håll Made kort och se upp för Rabbedoggs!
    Hälsar Mor och Alice

    SvaraRadera
  3. ja, håll made kort swedish girls. Här är snökaos i hela landet. typ 10 cm i malmö. ishavskyla och snökaos. tänk på det när ni får era oljemassager.

    SvaraRadera
  4. efter mycket jobb och hjälp har jag äntligen lyckats med kommentering och det blir grattis! - låter som ett härligt liv väntar er de närmaste veckorna. som ni redan förstått är det VINTER här och jag väntar med spänning på bilder från risfält, pool, blommor, apor mm. ppm

    SvaraRadera
  5. Låter surrialistiskt när man är helt insnöad här ute på landet. Skall bli härligt att följa er. samtidigt som en ligger på soffan med varm katt på fötterna, och drömmer om Bali.

    SvaraRadera
  6. Nej jag är inte bitter för att ni ligger i en pool och får massage.......(snyft);)
    Var rädda om er o akta er för aporna!!

    SvaraRadera